Specialist Quiz – October Language of the Month

We are so pleased to share with you that our Language of the Month series is returning with a range of events, online content and interviews to inspire you. Let us release the linguist in you as we discover the plethora of Languages on offer at Morley!

Our October Languages of the Month are Yoruba and Patois and to get us started we thought we would test your knowledge with this fun quiz..

1.What is Káàárọ̀?                                                                                     

a). Goodbye

b). Hello

c). Good night 

d). Good morning                                                       

2.What is the number of Yoruba native speakers in the world?                                                                                            

a). around 50million

b). about 45million

c). around 20million

d). about 35million

3.What language do the Yòrùbá speak?                                             

a). Èdè Ilé -Ìfẹ́

b). Èdè Ìjẹ̀bú

c). Èdè Yorùbá

e). Èdè  Ìjẹ̀ṣà

4 Súyà, Pọfu pọ́fù (Puff- puff), Àkàrà Mọ́ín mọ́ín  are well known Nigerian….  

a). Fashion

b). Foods

c). Restaurant

d). Cities

5.How many letters are in the Yoruba alphabet?                           

a). 27

b). 25

c). 26

d). 29

6.Which is the oldest Yoruba city?                                                                                                

a). Ìbàdàn

b). Ọ̀yọ́

c). Ilé-Ifẹ̀

d). Western Nigeria

7. How do you say ‘goodbye’ in Yoruba?                                           

a). Ó dàárọ̀

b). Ẹ káàárọ̀

c). Káàbọ̀

d). Ó dàbọ̀

8. When is the offset of the Yòrùbá calendar year?                           

a). Agẹmọ (August)

b). Ọ̀pẹ́ (December)

c). Òkúdù (June)

d). Ògún (August)

9.Which of the places below is not an Historical place of Yorubaland?              

a). Lagos Bar Beach

b). Olumo Rock

c). Pacific Ocean

d). Erin-Ijesha Waterfalls

10.What was the Yoruba original script?                                            

a). ABD Alawiye- script

b). Alifabẹẹti-script

c). Ajami – an Arabic script  

d). ABD Aṣẹnuṣámúṣámú-script

Answers

1d, 2a, 3c, 4b, 5b, 6c, 7d, 8c, 9c, 10c